Spracovatelia mäsa zvyšovaním cien podľa nej reagujú na skokový nárast
vyvolávacej ceny jatočne upravených tiel na nemeckej burze s bravčovým
mäsom, kde sa zaznamenal nárast ceny z hodnoty 1,20 eura/kg v 6. týždni
na hodnotu 1,75 eura/kg v 10. týždni, čo predstavuje historicky najvyšší
nárast ceny o 45,83 % počas štyroch týždňov.
Podčiarkla, že zároveň ďalším nepriaznivým vplyvom, ktorý má priamy
dosah na odberateľské ceny mäsa a mäsových výrobkov, sú aj neúmerne sa
zvyšujúce ceny energií a pohonných látok.
"Výrazný nárast cien bravčového mäsa ako základnej suroviny, energií a
pohonných látok sú spracovatelia mäsa nútení premietnuť aj do ich
odbytových cien. Očakávame preto, že zvýšenie cien mäsa a mäsových
výrobkov sa u výrobcov prejaví už v druhej polovici marca, a to
približne na úrovni 25 až 30 %. Pritom predpokladáme, že zvýšenie cien
mäsa a mäsových výrobkov nemusí byť konečné," uviedla Forrai.
SZSM je dobrovoľným združením fyzických a právnických osôb podnikajúcich
v oblasti spracovania mäsa, výroby mäsových výrobkov a/alebo v oblasti
súvisiacej s touto podnikateľskou činnosťou.